divendres, 11 de gener del 2008

Portàtils i les vendes de Windows Vista

Que les vendes de Windows Vista segons Microsoft són "bones" (Ho diuen amb la boca petita) i segons els analistes una merderada tractant-se del que es tracta, és quelcom perfectament conegut els hi agradi o no admetre als de Microsoft. I jo que me n'alegro! Masses que en venen encara obligant al comprador.
I me n'alegro perquè una empresa que realitza les pràctiques de mercat que realitza per continuar mantenint el seu domini es mereix això i molt més: Porto un parell de dies a la feina amb un portàtil de la marca ASUS, model F3Sr utilitzant la plataforma de portàtils Centrino (tm) i 2GB de RAM, que porta de sèrie instal·lada una copia del "fantàstic i innovador" Windows Vista Home Premium.

El portàtil és nou de trinca, el vaig desembolicar jo mateix, i abans de tindre l'escriptori del Vista funcionant en pantalla només se li van tocat les tecles necessàries per a completar-ne la pre-instal·lació, que implica que tots els controladors ja estan instal·lats i comprovats pel fabricant i que per tan hauria de proporcionar-nos en un portàtil nou una experiència d'utilització satisfactòria.

Les sorpreses arriben quan el primer que fa és anar a l'administrador de tasques del sistema a la pestanya de recursos i veus esmaperdut i completament meravellat de la millora que suposo Windows Vista a nivell tècnic, que només arrencar el sistema operatiu l'equip té en ús 950 MB dels 2 GB totals, i a sobre et demana per instal·lar l'antivíric, Norton Antivirus.

Conclusió a la que vaig arribar: Millor quedar-se amb Windows XP si no pots posar una distribució Linux.

Ara bé quan el tema es complica, el portàtil ASUS te'l proporciona amb Windows Vista Home, perquè t'hauria de proporcionar els controladors per a Windows XP? I penses, ok, d'acord, me'ls hauré de buscar jo mateix, ASUS només integra components, no en fabrica, i Windows XP encara és amb diferencia el sistema operatiu més utilitzat, pendent de rebre un Service Pack 3, els fabricants dels components proporcionaran els controladors segur. Busques a la plana web d'ASUS i SORPRESA!!! No hi ha les especificacions del model enlloc!!! Busques a la plana de descarrega de controladors i esperes que posi quelcom com "Realteck Windows Vista 32 bits HD-Audio Driver" i no, no ho posa tampoc, misteriosament, perquè en portàtils més antics si que apareix la referència al fabricant. Agafes una distribució de Linux en LiveCD (Concretament una Ubuntu 7.10) i aquesta arrenca correctament, detectant tot el maquinari, però vas a l'administrador de hardware i resulta que els firmwares dels dispositius no diuen qui és el fabricant (Excepte el lector de targes SD i algun altre), això implica que ASUS ha hagut de modificar el firmware per a que no es pugui identificar el dispositiu així!!
Per tan, o utilitzes Vista o res (Bé, Linux funcionaria, però no és una opció per l'usuari que acabarà fent ús del portàtil). El millor de tot és que al final resulta que és un portàtil pràcticament idèntic a un altre de la mateixa família anterior que si tenia suport per Windows XP i amb els controladors proporcionats per aquest model anterior ha funcionat de meravella (Uns 280 MB de RAM ocupats).

Quina mena d'acord ha de tindre un fabricant de maquinari per a que es prengui les molèsties que s'ha hagut de prendre ASUS per a evitar el que jo m'he vist obligat a fer? No és una pràctica absoluta i completament abusiva? A mi qui m'impedeix llençar la llicència de Vista i muntar un XP? (Comprant-la, clar!)

La conclusió que n'extrec és que si ets un usuari personal t'has de menjar el Vista tant si vols com si no vols, no pots adquirir pràcticament portàtils sense Vista, i la majoria de fabricants no proporcionen la possibilitat d'adquirir les màquines amb llicència per Windows XP ni sense llicència de cap mena. Si això no és una pràctica monopolista i abusiva...
Microsoft no sap com vendre Windows Vista per sobre de Windows XP i per tan s'aprofita de la seva posició predominants per fer-te empassar encara que no vulguis el que ells tenen. Paga i calla!